Ikigai-kanji

Wat is Daito-ryu Aiki JuJutsu?

Zoals op de home page benoemd staat is Daito-ryu Aiki JuJutsu een traditionele Japanse vorm van Budo. Hoe dit er dan uitziet is goed te zien in de onderstaande registratie van de 64ste Embu taikai (Jaarlijkse demonstratie van alle scholen ter wereld die aangesloten zijn van de Mainline Daito-Ryu Aiki JuJutsu van Masayuki Kondo) uit 2019 gehouden in Katsuura, Japan. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, man of vrouw, beginner of gevorderd. Daito-ryu Aiki JuJutsu is op elk niveau te beoefenen!



Registratie 64ste Embu taikai 2019. Met dank aan Stas Kopin - © Agatsukan.

Achtergrond van het Daito-Ryu Aiki JuJutsu

De historie van het Daito-ryu voor de 19e eeuw, zoals we het vandaag weten, is gebaseerd op de geschreven en mondelinge verhalen van de laatste twee hoofdmeesters van de school, Takeda Sokaku en zijn zoon Takeda Tokimune. De naam Daito-ryu kan tot ongeveer 900 jaar geleden herleid worden naar een krijger die beschouwd wordt als oprichter van de school, Shinra Sauro Minamoto no Yoshimitsu (1045-1127). In zijn kindertijd leefde Minamoto Yoshimitsu in een plaats met de naam Daito in de Omi provincie (de hedendaagse Shiga provincie) en werd daarom ook Daito Saburo genoemd. Dat is de reden waarom de budo die we nu beoefenen Daito-ryu heet.

Sokaku Takeda (1859-1943)

Sokaku Takeda
Sokaku Takeda (1859-1943)

Sokaku Takeda beoefende veel verschillende vormen van budo tijdens zijn leven, waaronder Daito-ryu Aikijujutsu en was een expert in verschillende wapens waaronder Takada-ha Hozoin-ryu (speervechten) en Ono-ha Itto-ryu (zwaardvechten). Tijdens zijn jeugd heeft hij door heel Japan gereisd en in veel dojo’s getraind om zijn vaardigheden te vergroten. Tijdens zijn leven gaf hij les aan ongeveer 30.000 studenten, waaronder veel beroemde budokas (waaronder de zwaardvechter Shimoe Hidetaro en aikido oprichter Morihei Ueshiba), evenals een breed scala aan politici, militairen, rechters, politieagenten, en andere personen van hoge sociale status uit alle hoeken van Japan.

Tokimune Takeda (1916-1993)

Tokimune Takeda
Tokimune Takeda (1916-1993)

Vanaf 1925 begon Sokaku Takeda zijn zoon Tokimune als opvolger te trainen in Ono-ha Itto-ryu (zwaardvechten) en Daito-ryu. Na verloop van tijd begon hij ook zijn vader te vergezellen als plaatsvervangend leraar (kyoju dairi). Vanaf 1939 was Tokimunu aangesteld als algemeen verantwoordelijke (somucho) onder zijn vader. Met de dood van zijn vader in 1943 werd Tokimune hoofdmeester.

In 1954 stichtte hij zijn Daitokan dojo in Abashiri waar bij Daito-ryu ging onderwijzen. Tokimune heeft veel bijgedragen aan de verspreiding van het Daito-ryu onder het normale publiek. Dit deed hij door het geven van openbare seminars in verschillende delen van Japan. De Martial arts demonstratie in de Nippon Budokan op 7 februari 1981 was de eerste keer dat een aantal geheime Daito-ryu technieken gedemonstreerd werden.

Katsuyuki Kondo (1945- .. )

Katsuyuki Kondo
Katsuyuki Kondo (1945-.. )

Katsuyuki Kondo begon met het zijn training in het Daito-ryu bij een van de belangrijkste leerlingen van Sokaku Takeda, Tsunejiro Hosono. In 1961 kreeg hij voor het eerst les van Tokimune Takeda. In 1966 werd Kondo sensei een directe leerling van Tokimune waarbij hij met regelmaat naar Hokkaido afreisde. Kondo sensei trainde totaal zo’n 32 jaar bij Tokimune.

In 1970 stichtte Kondo sensei zijn eigen dojo waarna Tokimune hem in 1974 tot plaatsvervangend hoofdmeester (soke kyoju dairi) benoemde. In 1988 benoemde Tokimune Kondo sensei tot hoofd van alle Daito-ryu branches in Tokyo, plaatsvervangend hoofdmeester (soke dairi) en verantwoordelijke voor alle instructie buiten Japan (kaigai hombucho). In datzelfde jaar ontvangt Kondo sensei ook diploma van volledige overdracht (menkyo kaiden). Hiermee geeft Tokimune de Daito-ryu traditie door aan Kondo sensei. In september 1993, tijdens de laatste (ziekelijke) jaren van Tokimune, werd Kondo sensei door de hoofden van alle Daito-ryu branches formeel tot hoofd van Daito-ryu Aikijujutsu benoemd.

Op 1 augustus 2020 heeft Katsuyuki Kondo afstand gedaan van zijn rol als hoofdmeester ten gunste van zijn broer Masayuki Kondo. Hij is nog steeds wel intensief betrokken bij het Daito-ryu Aikijujutsu als algemeen verantwoordelijke (somucho).

Masayuki Kondo (1952- .. )

Masayuki Kondo
Masayuki Kondo (1952-.. )

Masayuki Kondo leerde de basis principes van zijn broer Katsuyuki. Vanaf 1969 kreeg hij direct les van Tokimune Takeda sensei en andere leraren zoals Kissyomaru Ueshiba sensei, Gozo Shioda sensei en Minoro Mochizuki sensei. Nadat Tokimune overleed kreeg hij weer les van zijn broer Katsuyuki. Op instructie van Tokimune sensei is Masayuki ook Itto-ryu (menkyo kaiden) en Jikishinkage-ryu gaan studeren omdat dit essentieel is voor het Daito-ryu Aikijujutsu.

In 2018 heeft Masayuki Kondo zijn diploma van volledige overdracht (menkyo kaiden) ontvangen. Waarna hij in 2020 tot nieuwe hoofdmeester (hombucho) is benoemd.